Komma igång med WordPress

Letar du efter en hjälpande hand med hur du kommer igång med WordPress? Det är den överlägset mest populära sättet att göra en hemsida, så du har definitivt gjort ett bra beslut. Det driver mer än 34,7% av alla webbplatser-och det numret är bara att gå upp!

Människor älskar WordPress på grund av dess flexibilitet och gemenskap. Det är gratis, öppen källkod, och har tiotusentals tillägg som låter dig anpassa din webbplats utseende och funktionalitet utan att kräva någon särskild teknisk kunskap. Men när du precis har börjat med din första WordPress-webbplats kan det vara svårt att veta vad du behöver göra för att få igång det. För att hjälpa, vi kommer att gå igenom exakt hur du kommer igång med WordPress i sju enkla att följa steg.

Redo att börja? Låt oss få dig en fungerande WordPress webbplats!

Obs: denna guide handlar om hur du kommer igång med en egen värd WordPress webbplats drivs av fri, öppen källkod WordPress programvara som finns på WordPress.org. Detta skiljer WordPress.com.

Så här kommer du igång med WordPress: steg-för-steg-guide

Nedan, jag tar dig igenom varje steg du behöver ta för att lansera din WordPress webbplats i detalj, men innan vi kommer in i praktiska detaljer, låt oss ta en hög nivå utseende så att du vet den grundläggande processen du kommer att följa:

 1. Välj ett domännamn-ditt domännamn är din WordPress webbplats permanenta adress på Internet. Vår är winningwp.com.
 2. Köp webbhotell-webbhotell är den motor som driver din WordPress webbplats och gör den tillgänglig för besökare runt om i världen.
 3. installera WordPress-de flesta WordPress hosting företag ger dig praktiska verktyg för att installera den fria WordPress programvara.
 4. Välj din WordPress Theme-din WordPress tema styr hur din webbplats ser ut. Det låter dig anpassa din webbplats utan att kräva någon särskild kunskap.
 5. Installera måste-ha WordPress plugins-medan teman handlar om stil, WordPress plugins handlar om att lägga till nya funktioner till din WordPress webbplats.
 6. Lägg till ditt innehåll – du har några alternativ för hur du lägger till ditt innehåll.
 7. Överväg andra plugins som behövs-bortom måste-ha WordPress plugins, det finns tiotusentals andra plugins du kanske vill använda.

Nu, låt oss gå igenom allt mer i detalj…

STEG 1: VÄLJ DITT DOMÄNNAMN

Ditt domännamn är webbplatsens permanenta adress på webben – varje webbplats behöver en så att andra kan komma åt den. Vår är winningwp.com. Förutom att vara din webbplatsadress, ditt domännamn spelar också en viktig roll i branding, så du vill sätta en tanke på att få det rätt.

Så, vad är ett bra domännamn? Det beror på…

Om du skapar en personlig portfölj kanske du vill använda ditt eget namn, till exempel keanureeves.com. Eller, om ditt företag redan har ett namn, kommer du förmodligen vill använda det, till exempel walmart.com. Annars måste du göra några brainstorming att komma med det perfekta namnet-vi har massor av tips om hur man väljer ett domännamn, eller så kan du använda en domännamn generator för att Jumpstart processen med några idéer.

Det finns två delar i ditt domännamn – själva namnet (t. ex. winningwp) och Domännamnstillägget (t. ex. . com).

Det finns massor av olika domännamnstillägg och, medan . com är den mest populära, det blir mer och mer acceptabelt att använda en annan förlängning.

Den knepiga saken är dock att ett specifikt domännamn endast kan ägas av en person åt gången. När domänen har registrerats kan ingen annan registrera den (såvida inte den personen låter registreringen förfalla). Du kan till exempel inte gå ut och köpa facebook.com. Av den anledningen kanske du upptäcker att många av de namn du tänker på redan är tagna – du kan testa detta med omedelbar domän sökning. Om det händer kan du antingen prova ett annat tillägg (till exempel ‘ .net ‘ i stället för ‘. com ‘) eller använda ett annat namn:

När du hittar det perfekta domännamnet måste du registrera det via en domännamnsregistrator.

Det finns många högkvalitativa domänregistratorer, men vi rekommenderar Google domains.

Så här köper du ditt domännamn:

 • Gå till Google Domains
 • Ange ditt domännamn
 • Lägg till den i din varukorg och checka ut.

STEG 2: KÖP WEBBHOTELL

Att driva WordPress programvara och göra din webbplats tillgänglig när någon besöker ditt domännamn, du behöver webbhotell. Med webbhotell, är du i princip hyra utrymme på en dator för att driva din webbplats. Du hittar hosting på alla pris punkter-från några tior en månad upp till hundratals dollar i månaden.

När du precis har börjat med WordPress, det är helt okej att välja billiga WordPress hosting-du kan alltid uppgradera senare när din webbplats växer. För billiga WordPress hosting som inte snåla på kvalitet eller service, rekommenderar vi SiteGround (Läs vår SiteGround Review).

För att komma igång, gå till SiteGround och välj din plan-StartUp eller GrowBig är båda bra alternativ. På nästa skärm, Välj Jag har redan en domän och ange det domännamn du köpte i föregående steg. Fyll sedan i din kontoinformation och betala för din hosting plan:

När du köper ditt webbhotell, måste du peka ditt domännamn till din SiteGround hosting genom att redigera domänens namnservrar. Även om det låter komplicerat, det är egentligen bara en fråga om att ändra värdena i två rutor.

För att göra det, kan du följa dessa instruktioner:

 • SiteGround instruktioner
 • Google Domains instruktioner

Om du behöver en hjälpande hand kan du nå ut till SiteGround ‘ s support och de hjälper dig gärna.

STEG 3: INSTALLERA WORDPRESS

När du har ditt webbhotell, måste du installera den grundläggande WordPress-programvaran. Bortom dess överkomligt pris, en av de fina sakerna med SiteGround är det gör det super lätt att göra detta via en dedikerad webbplats installatör.

När du loggar in på din SiteGround instrumentbrädan för första gången efter att ha köpt ditt webbhotell, SiteGround kommer att ge dig en enkel guide för att installera WordPress programvara. Eller så kan du alltid komma åt den här guiden vid ett senare tillfälle från området webbplatser i din instrumentpanel på SiteGround.

Vi har också en detaljerad guide om hur du installerar WordPress.

En gång du installera WordPress, du kanna tillträde din WordPress Dashboard vid besöka yoursite.com/wp-admin och förde in i Loggboken i med det username och lösenord så pass du anklagade i WordPress installerat Wizard. Nu är det dags att göra din WordPress webbplats din egen…

STEG 4: VÄLJ DITT WORDPRESS-TEMA

Webbplatsens tema styr utseendet. Det är en viktig faktor, eftersom du vill att din webbplats för att se professionell och vara lätt att navigera. Du kommer också vill att det ska matcha syftet med din WordPress webbplats, vilket är anledningen till att du hittar massor av nisch WordPress teman.

Om du till exempel skapar en portfölj webbplats kan du hitta dedikerade portfölj teman. Eller, om du lanserar en Food Blog, kan du hitta dedikerade mat blogg teman… och på och på för massor av olika nischer. Ett annat alternativ är att välja ett mångsidigt tema som du kan anpassa till en mängd olika nischer. Två sådana teman vi rekommenderar är Astra (vår granskning) och Divi (vår granskning). Till exempel kommer Astra med massor av färdiga starter webbplatser som du kan importera med bara några klick:

Om du vill kolla in olika teman, två bra ställen att titta på är:

 • WordPress.org tema katalog för gratis WordPress teman.
 • ThemeForest för Premium WordPress teman (Läs vår ThemeForest Köpguide).

Du kan också hitta massor av bra Premium teman som utvecklare säljer direkt.

När du väljer det perfekta WordPress-temat kan du installera det på din webbplats genom att gå till utseende → teman → Lägg till nytt och antingen:

 • Söka efter temat om det är tillgängligt gratis på WordPress.org.
 • Ladda upp en zip-fil om du har köpt ett Premium tema.

För mer detaljerade instruktioner, kolla in vår guide om hur man installerar ett nytt WordPress-tema. När du har installerat och aktiverat ditt tema, de flesta tema utvecklare kan du ytterligare anpassa sitt utseende med hjälp av WordPress Customizer. Du kan komma åt anpassaren genom att gå till utseende → anpassa. Sedan kan du anpassa ditt tema med ett enkelt gränssnitt och en förhandsvisning i realtid:

STEG 5: INSTALLERA MÅSTE-HA WORDPRESS PLUGINS

Medan ditt tema styr webbplatsens utseende, hjälper WordPress-insticksmoduler dig att lägga till nya funktioner på din webbplats. Insticksprogram kan lägga till små funktioner, till exempel ett kontaktformulär eller stora funktioner, till exempel att förvandla din webbplats till en fullt fungerande e-handelsbutik. Det finns tiotusentals gratis och Premium plugins tillgängliga, men vi delar in dem i två grova kategorier:

 • Måste-ha plugins som alla WordPress webbplatser behöver, oavsett vad din webbplats handlar om.
 • Nischspecifika insticksprogram som lägger till funktioner som är specifika för dina behov. Inte alla webbplatser behöver dem, men du kanske vill att de ska konkretisera din webbplats.

I det här avsnittet fokuserar vi på den första kategorin-måste-ha-insticksmoduler.

Här är några grundläggande plugins som vi tror att alla WordPress webbplatser behöver:

 • Backup-plugin-det är viktigt att regelbundet säkerhetskopiera din webbplats för att hålla dina data säkra. Vi rekommenderar VaultPress för ett Premium alternativ eller UpdraftPlus för ett gratis alternativ.
 • Säkerhet plugin-kärnan WordPress programvara är redan säker, men en bra WordPress Security plugin hjälper dig att låsa ner saker ännu mer. Vi rekommenderar Wordfence eller Sucuri, som båda erbjuder gratis versioner.
 • SEO plugin-en sökmotoroptimering (SEO) plugin hjälper din webbplats att rankas högre i Google för relevanta frågor. Två bra gratis alternativ är Yoast SEO eller rank Math.
 • Plugin för cachelagring/prestanda – det är viktigt att se till att din webbplats laddas snabbt och cachelagring/prestanda plugins hjälper dig att göra det. Vi rekommenderar WP Rocket (vår recension) för en Premium-version eller WP snabbaste cache för ett gratis alternativ.

För att installera en WordPress plugin, gå till plugins → Lägg till ny:

 • För en gratis plugin finns på WordPress.org, kan du söka efter den med namn.
 • För en premie plugin, såsom WP Rocket, kan du installera det genom att ladda upp en zip-fil.

För en mer detaljerad guide, kolla in vår fullständiga handledning om hur man installerar WordPress plugins.

STEG 6: LÄGG TILL DITT INNEHÅLL (HEMSIDA, OM, ETC.)

Vid denna punkt, du är klar med grunden för din webbplats. Du bör ha WordPress programvara installerad, ditt tema inrättas och några måste-ha plugins som kommer att ställa din webbplats för framgång. Nu är du redo att börja lägga till ditt innehåll. En bra plats att börja är webbplatsens kärna sidor, såsom din hemsida, om sida och så vidare.

För att göra detta har du två huvudalternativ, beroende på vilket innehåll du vill lägga till. Din första anlöpsport bör vara Native WordPress Editor. Du kan komma åt den genom att gå till sidor → Lägg till ny. Native Editor använder ett block-system, som låter dig införliva multimediainnehåll, samt grundläggande layoutalternativ. Du kan kolla in det här inlägget för att lära dig mer om hur block fungerar:

Det är ett bra ställe att börja på, och om din önskade layout inte är komplicerad kan det vara allt du behöver. Om, dock, du vill ha något med lite mer design makt, du kanske vill vända sig till en WordPress Page Builder plugin.

En Page Builder plugin ger dig ett visuellt gränssnitt där du kan skapa mer komplicerade layouter med hjälp av en enkel dra-och-släpp-system. Om du någonsin har provat en webbplatsbyggare, till exempel Squarespace eller Wix, ger en Page Builder-plugin samma typ av upplevelse till WordPress. Även om det finns en hel del bra WordPress Page Builder plugins, Elementor (vår recension) är en bra startalternativ eftersom:

 • Det erbjuder en generös gratis version som kan hjälpa dig att designa komplexa sidor utan att betala en dime
 • gränssnittet är ganska lätt att plocka upp.

Här är ett exempel på hur det ser ut att designa en sida med Elementor: Lägg märke till hur du kan se exakt hur din sida kommer att se ut för besökare? Att, tillsammans med dra-och-släpp och mer stil/layoutalternativ, är den stora överklagandet av Page Builder plugins.

STEG 7: LÄGG TILL FLER INSTICKSPROGRAM EFTER BEHOV

I steg 5 tog vi dig igenom några av de måste-ha WordPress plugins som alla webbplatser behöver. Men du kommer förmodligen också vill ha andra plugins som är specifika för din webbplats behov. Vid denna punkt, bör du göra några utforska för att hitta plugins som kommer att lägga till användbara funktioner på din webbplats.

Om du till exempel är aktiv på Instagram kanske du vill att ett Instagram feed-tillägg ska visa ditt senaste innehåll på din webbplats. Eller, om du är värd för många händelser, kanske du vill ha en evenemangskalender plugin.

Så, var kan du hitta sådana plugins?

En bra utgångspunkt är den officiella WordPress.org plugin katalogen. Den innehåller mer än 54 932 plugins… Så, du kan förmodligen hitta något som är relevant för din webbplats. Många av dessa plugins är 100% gratis, medan du också hitta några som har en begränsad fri version, tillsammans med extra funktionalitet om du är villig att betala.

Beyond WordPress.org, kan du också hitta massor av Premium WordPress plugins på CodeCanyon.

Bara en varning: även om det är helt okej att installera fler plugins, du vill vara försiktig med att bara installera plugins som du verkligen behöver. Om du installerar för många onödiga plugins, och dessa plugins inte är optimerade, kan du svinga din webbplats, vilket kan göra det långsamt att ladda.

Njut av din nya WordPress webbplats!

Grattis! Om du har gjort det till denna punkt, bör du nu ha en fungerande WordPress webbplats som är anpassad efter dina behov. Nu, det är dags att lära sig mer om WordPress och odla din webbplats. För detta ändamål har vi en Läslista med några hjälpsamma blogginlägg och Tutorials.